Hodiny VLAHA najdete i ve Vašem hodinářství.

Rozhovor: Výroba je pro nás výzvou, říká Libor Vláha

Libor

Rozhovor vyšel 6. září 2021 ve firemních novinách Továrny na čas, kterou Libor Vláha se svými třemi dcerami vede

 

Co je nového, Libore?

Nového? No asi všechno (smích). Každý den se něco mění. Neustále vyvíjíme nové produkty, technologie, automatizujeme expediční procesy, abychom minimalizovali chyby a objednávky byly stoprocentní. Pracujeme na novinkách a jdeme naproti všemu novému a všem změnám, které se nám „připletou do cesty“. Proto je u nás něco nového v podstatě každý den.

 

A kdybyste měl zmínit jednu věc, které se momentálně vy osobně věnujete nejvíce?

Já právě teď dělám nejvíc na rozvoji výroby. Okolnosti nás nutí zamyslet se nad budoucností globálního obchodu a průmyslu. Zvyšování cen asijských výrobců spolu s extrémním nárůstem dopravného nás tlačí, abychom popřemýšleli nad tím, jaké části výroby přesunout zpátky do Evropy. Věříme, že pokud zvládneme technologie a spojíme je se zlatými českými ručičkami, tak se to povede, hodiny VLAHA vyrobené v Čechách budou běžně v nabídce každého obchodu a zákazníci to ocení.

 

Myslíte si, že argument „vyrobeno v Čechách“ má pro zákazníky velkou přidanou hodnotu?

Určitě. Odzkoušeli jsme si to na několika modelech hodin VLAHA, které jsme měli v nabídce doposud a prodávají se výborně už několik let. Proto pokračujeme dál tímto směrem.

Ale nejde jen o to, že jsou hodiny vyrobené v Čechách. Pro nás a naše obchodní partnery je důležité, aby zboží bylo zajímavé, jiné, originální. A díky výrobě přímo u nás máme možnost přicházet s novými nápady a designem, který nikdo jiný nemá. Můžeme doplňovat sklady mnohem rychleji a flexibilně měnit barvy a tvary podle aktuálních požadavků zákazníků a trendů. Až si více osvojíme celý proces, jsem si jistý, že budeme moci častěji přicházet s novinkami, a mít tak každou chvilku úplně novou nabídku.

 

Vy jste ve výrobním prostředí ve svém živlu, viďte? Co jste studoval?

To je pořádná otázka! (smích) Strávil jsem pár let na strojní fakultě na ČVUT, ale bohužel byla v Praze i spousta jiné zábavy a kamarádů. Jako studenti jsme si v revolučním roce 1989 užili hromadu euforie a učení pak šlo samozřejmě stranou. Sice jsem nedostudoval, ale je pravda, že mě baví vymýšlet konstrukční řešení produktů a dny v dílně mám rád. Člověk za sebou vidí hotovou práci a když se výrobek prodá z obchodu, kam jsme ho dodali, mám z toho dobrý pocit.

Ale na druhou stranu je to celé mnohem náročnější, než jsme si mysleli. Díly musí být přesně vyrobené, materiál musí být kvalitní. Musíte hlídat, aby všeho bylo dost – od šroubků, přes olej, dřevo, kovové díly až po certifikáty v krabicích. Těch dílů je hodně a u některých musíte plánovat dlouho dopředu, kolik jich bude potřeba. Každý nový model je pro nás výzvou a mnoho věcí se sami učíme, především, co se týče materiálů a dostupných technologií. Dříve jsme si něco vymysleli a nechali výrobu na jiných. Nyní to děláme od návrhu přes technologické řešení až k montáži, balení a finální prodej, což je asi desetkrát složitější než pouhý „nákup – prodej“. Proto nám to vždycky chvilku trvá, ale výsledek za to stojí.

 

Bude také možné vyrábět více hodin na zakázku? Myslím s jiným logem než VLAHA nebo LAVVU.

Ano, samozřejmě. Zakázkové výrobě se věnujeme už nyní a brzy to bude možné v úplně jiném rozměru. Pokud třeba máte známého v nějaké větší firmě a ta si bude chtít nechat na zakázku vyrobit 100 kusů hodin s vlastním logem, ať už do svých prostor nebo jako vánoční dárky pro zaměstnance či obchodní partnery, nebude to žádný problém. Stačí se mi ozvat, individuálně vám zakázku naceníme a můžeme se do toho pustit. To samé umíme s hodinkami, šperky, vlastně s čímkoliv z našeho sortimentu.

 

Zpět do obchodu